Mer fyrverkeriofog

I en ny artikel i DN står det om en kvinna som fick en hjärtinfarkt sedan en fyrverkeripjäs bränt ned hennes hus (det är iof inte 100% konstaterat att det var pjäsen ännu)

Dn's artikel


Denna artikel är väldigt journalistiskt elelr snarare sensationalistiskt vinklat (DN - gå INTE samma väg som Aftonbabblet och ex-pressen tack!) - men en intressant sak dyker upp längre ned där en kvinna beskriver hur hon försökte få några "yngre män" att sluta skjuta raketer och skrämma hundar: "På fredagen försökte hon få några yngre män att sluta att skjuta raketer och skrämma hundar. Då avfyrade de en raket som de riktade mot Gunilla Melkersson"

Dvs dom riktade en krutfylld raket mot henne - är inte det mordförsök - eller åtminstonde hot ? Hade dom hållit en pilbåge spänd mot henne eller en pistol - hur hade det betecknats då ?

I sådana här fall måste ju polisen gripa till hårdhandskarna. Raketerna är inte ofarliga. Även de små "tjutarna" kan lätt orsaka skaor i ansikte och på ögon och öron - utan att ens träffa direkt. Något som de "yngre förmågorna" inte alls bryr sig om. Hur lite respekt har man för andra människor om man gör så ?

Vi skall inte lägga ned värnplikten - tvärtom utöka den och tvångsrekrytera såana här ungdomar till minst 10 månaders obligatoriskt värnplikt som fotsoldater - med eller utan vapenträning, men med den hårda disciplinen och allt vad det innebär att ta hand om sig själv, kamraterna och lyda order... Inte ett perfekt koncept kanske, men dom har uppenbarligen inte fått lära sig grunderna hemma och i skolan. I skolan kan ju förresten lärarna knappt säga ifrån längre utan att bli hotade med polisanmälning, bris eller tom rena vapenhot ! Sånt här måste stoppas på grundnivå med en attitydförändring och en decentralisering av myndigheterna så att dom möter ungdomar innan dom har råkat i trubbel och följer upp så att föräldrar måste ta sitt ansvar osv.

/K

Kommentarer

Leif E sa…
Det är problem att ungefär en av tjugo har svårigheter med empatisk förmåga, planering och genomförande. Dessa människor får inget stöd i skolan utan måste försöka klara sig helt på egen hand. I det militära får de den struktur och tydlighet dom sökt efter och många stannade som befäl efter avslutad grundutbildning. Där fick dom representera ordning och reda och manlig styrka.

Nu försöker man hantera samma människor genom sociala insatser och behandlingshem.

Militären fyllde en funktion, inte bara för att försvara landet utan också för att skapa meningsfull sysselsättning för människor med brister ifråga om planering, empati och exekutiva funktioner.
Klas sa…
Jag tänkte först svara med en lång kommentar - men jag skriver nog ett blogginlägg istället :)

/K

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt