Farligt farligt

Lägg ned NTF säger jag.
Vad vi inte behöver mer av är pekpinnar !!

Barn skall inte börja cykla förräns dom är 5-6 år säger dom nu !
Motoriken är tydligen "inte utvecklad".
Men om motoriken inte är utvecklad så kan ju inte barnet cykla eller hur !!?
Så varför "pekpinna" om det ?

Att barn innan en viss ålder inte skall ut i trafiken köper jag - men jag tänker iaf inte tvinga mina barn att gnida omkring på en tråkig trehjuling tills dom är 6 år !

När dom vill får dom börja, och när dom börjar bli mogna tar vi bort stödhjulen.
3 ggr (á 5 min) tog det f.ö. för min äldsta att lära sig cykla utan stödhjul eller hjälp vid ca 4.5 års ålder...

Och skulle dom ramla - så vaddå då ?
Barn MÅSTE få slå sig - dom har hjälm så ngt allavarligare tillbud borde det inte bli. Och om det skulel ske - så ser jag hellre en bruten arm vid 5 års ålder än att dom krockar med en klippvägg vid 15 på moppen för att dom inte har lärt sig att det gör ont att överskatta sin förmåga för mycket...

/K

Kommentarer

Lasse Hall sa…
läste artiklen och måste erkänna att jag nog bara satt med tappad haka i en minut.

vad är problemet med att mina bägge söner började cykla när de var ungefär tre och ett halvt. Halvåret innan hade de tjoat sig fram på sparkcykel (alltså en alldeles vanlig cykel utan pedaler) så balancen tränades.

Stödhjul är en riktigt dålig ide, liksom trehjulingar, eftersom det vaggar barnet in i en falsk säkerhet. De tror att det är bara att tuta och köra. Låt dem köra på två hjul direkt så upplever de att man måste ta det lugnt.

Jo et är hårt i början, men det går rätt fort över. Ju mer du hjälper barnet ju långsammare går det.

Problemet är snarare att barn passiviseras och sätts i en glasbur i dag.

Givetvis skall man inte provocera/forcera barnet. Givetvis handlar det om individuell utveckling osv. Givetvis iaktar man säkerhetstänk hjälm, röt storlek, hålla sig undan vanlig trafik osv. osv. Man är väl inte dum i huvudet.

Men att cykla är ju skitkul för ungarna. Jag tappade just respekten för NTF. Det klart att det är säkrare att inte cykla, att inte det mesta... Men är det en bra uppfostran att sätta ungen i en glasbur.

Stellan och Cornelis Pappa
Klas sa…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Klas sa…
Vår äldsta cyklade på en tvåhjuling med stödhjul från ungefär 2 års ålder.
Och började förra året (vid 3) att sparka på en s.k. Scooter - det tycker hon är jättekul !

Sen tog vi nu i våras och köpte en större cykel utan stödhjul - den klarade hon av att cykla på utan hjälp efter 3 ggr - jag hade moterat på ett fint handtag på en pinne bakpå och allt - men det vara bara att ta bort...
Så även med tidigare stödhjul så verkade inlärningen gå ganska bra :)
Men det kan förstås vara olika.

Som du säger: Det gäller att pusha lite också - barn tycker ju att lära sig nya saker är det roligaste dom vet. Och så länge utmaningarna är inom räckhåll, och man är uppmärksam på att det inte blir för svårt eller att dom inte tycker det är kul så är det väl bara att utmana på ! :)

NTF har jag tidigare inte haft mkt förtroende för i andra debatter - bla om bakåtvända barn, motorcyklar mm - men detta var lite droppen....

/K
K sa…
Tack för din kommentar om Outbacken! :) Har inte fått den ännu, men vi längtar! :D

Ang cykling. Vår 3½ åring har just fått en "balanscykel" från Biltema. Saknar trampor och stödhjul. Hon föser sig fram med fötterna och lyfter dem från marken när hon får fart. Fungerar jättebra för oss som bor på en grus-återvändsgata med bara 2 hus efter. Hon kan "cykla" i skogen och sandhögar utan problem. Är jättenöjda över cykeln och att hon tränar sin balans! :)
Klas sa…
Ja jag såg sådana där trampcyklar utan trampor :)
Verkar bra just för grus där det kan vara svårare med en vanlig cykel med stödhjul också eftersom bakhjulet då kan lyftas upp om det är ojämt :)
Och en "scooter"/Sparkcykel funkar ju i princip bara på asfalt...

När vår äldsta var 3 fick hon dock en sparkcykel istället - samma koncept men hos stod upp :)
Men när hon var 2 hade hon en 4-hjulig sparkcykel.

Jag tror det är bra för barn att utmana sig själva och träna upp sin motorik och balans - såklart dom kan ramla - men än sen ?


/K
Jag gillar inte heller NTF. Jag har läst att det är 10 gånger säkrare att åka buss än att åka bil. Vad säger NTF om det? Uppmuntrar de folk att ställa bilen och åka buss istället? Nix! De vill ha nya begränsningar på busstrafik, bälteskrav och maxgränser på antal passagerare etc... trots att det som sagt redan är tio gånger säkrare att åka buss!
Klas sa…
ar ju på om dom helst skulle vilja låsa in alla i madrasserade rum -då är man ju inte en fara i trafiken iaf !?

/K

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt