Danskar vill ha "tillbaks" skåne

Läste en artikel i DN om att en talesman för Dansk folkeparti har uttalat sig om att Skåne, Blekinge och Halland borde tillhöra Danmark.

Dn:Dansk politiker har heta drömmar om större Danmark

Detta eftersom tilldelningen av dessa landskap var orättvis och utfördes under hot och terror på 1600-talet.

Undrar hur mycket av världskartan som skulle behöva dras om om man ritade om den efter de principerna. De danska vikingarna erövrade en hel del land. Grönland borde väl tex inte vara Danskt då ? Eller när skall man dra gränsen - vilket preskribtionsdatum skall man ha ?
Jag tycker 1658 låter som ett bra datum - men det kanske inte så många andra skulle hålla med om. Undrar om Ester och Letter skulle vilja vara svenskar ?

Förresten, spelar det någon roll ? Alla är vi ju världsmedborgare, och dessutom får man ju flytta som man vill i princip, både inom norden och EU. Vill man hellre bo i Danmark än Sverige så är det ju bara att flytta dit, tvärtom också för den delen, vilket många i öresundsområdet utnyttjar !? Vill man flytta från Estland till Sverige så gäller ju samma sak, under EU's regler - så att dra upp gamla imperialistiska drömmar låte väldigt oliberalt och gammalmodigt tycker jag - är inte Danskt folkeparti liberaler i botten ?

Men det är kanske just i öresundregionen som skon klämmer ? Många danskar jobbar i Danmark, men bor på den svenska sidan, Danska staten torde förlora en hel del skatt på det arrangemanget - därav önskan att utvidga gränserna kanske ?

/K

Kommentarer

Leif E sa…
Borde vi inte ta tillbaks vår östra rikshalva? Vi har ju gott om folk tränade i guerillakrigföring i förorterna och trupptransportfartyg går över bottenhavet varje natt.

Det borde vara en baggis.
Klas sa…
Hehe - ja det kanske vore något att ta upp på agendan...

Ungefär lika galet iaf :)

/K

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt