Kolutsläpp

Tänkte bara vräka ut lite tankar om koldioxutsläpp - utan att gå in på ev. konsekvenser för klimat och väder på jorden.

I debatten om växthuseffekten och framtida medeltemperaturer så brukar båda "sidor" föra fram starka vinklingar med för- och emotståndpunkter.

Men en sak kan man inte förneka. Det är inte kontroversiellt. Det är inte svårmätt. Vi släpper ut massor av kol i atmosfären.

Det är bara att titta på statistiken över förbrända bränslen - det är väldigt lätt att hålla koll på inom små felmarginaler. Bara Kina förbrukar årligen 2 Miljarder ton kol !

Det är alltså kol som tidigare varit bundet i jorden i from av brunkol, som nu släpps ut i atmosfären.

Lägg därtill övriga världens förbrukning av kool och även andra fossila bränslen - och det är relativt lätt att räkna ut hur mycket koldioxid vi tillför atmosfären.

Hur sedan denna ökade koncentration påverkar ekosystemet är en annan fråga - och den frågan är ju en av de hetaste. Vi vet helt enkelt inte hur alla olika mekanismer samspelar.
Tex. kan man säga att koldioxid är en växthusgas - och påverkar uppvärmninge. Å andra sidan växer växter bättre med högre halter co2 - och tar då ev upp överskottet ? Haev kan också lagra co2, alger tex gillar också co2.

Men hugger vi samtidigt ned växterna (träd framförallt) så bränner vi förstås broarna från båda hållen - så att i en period (som kommer vara tillfällig, även om "tillfälllig" geologiskt sett kan vara ganska många 100 år) av ökad co2 i atmosfären, övergå till biobränslen som påverkar skogsskövligen negativt kan vara en direkt katalysator för en ännu mer ökad co2-halt !

Är det månne bättre att ta det lite lugnt och inte springa iväg och göra ngt överilat, samtidigt som man försöker påverka utsläppen, och övergå till en mer hållbar energikonvertering...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt