Livsfarlig miljöbil ?

DN motor skriver idag kritiskt om hur miljöbilsrabatten betalas ut även till bilar som inte har antisladdsystem.

Tex Subaru Justy


Nu tycker jag personligen inte att antsladd eller inte är avgörande för mitt val av bil, även om det är en mycket bra teknisk innovation som hjälper till att undvika olyckor, särskilt i halka förstås.

Men däremot är ju detta en effekt av att man "till varje pris" skall få ned koldioxidutsläppen. Huruvida regeringen skall ha säkerhet i en "miljöbilsdefinition" är jag dock mer tveksam till - konsumenterna borde väl kunna tänka lite själva också ?

Och miljöbilsrabatten ges ju inte för att du skall köpa en säker bil, utan en snål. Att få ihop säker och snål är ju f.ö. svårt - även om bilen har antisladd så väger den under 1 ton - och lär stå sig rätt dåligt om den smackar in i en långtradare eller en vanlig 1.5 tons volvo för den delen även med många stjärnor i Euro-NCAP...

Dessa snålbilar passar nog bäst i stadstrafik där hastigheten sällan överskrider "plåtskada".

/K

Kommentarer

Tobbe sa…
Okej det kanske du har rätt i. Vad tror du om bilar såsom Toyota Yaris Verso och Peugeot Partner Kombi och liknande. De är ju bensin och saluförs lite som bensinsnåla packåsnor.
Klas sa…
En yaris eller tom Pegeout partner är ju lite större och tyngre bilar , med bra säkerhet. Tar man dessutom dieselverisonerna så drar s
dom väldigt lite bränsle.

I det valet skulle jag gått på Toyota (även om jag inte gillar Yaris så är verson ganska ok iaf). Franska bilar är... ja franska... Det finns ett skäl att dom är lite billigare - det märks förhoppningsvis inte på alltför mång agarantiverkstadsbesök, men med åldern så kan problemen komma.

Nu är Peugeot mycket bättre än Renault och Citroen - som har ruggit dåliga elsystem framförallt - men man kan ju kanske ställa sig frågan varför MER än varannan Peugeot 307 som man ser på gatorna har en eller flera av de totalt 4 bakljuslamporna trasiga ? Är just Peugeotägare lata med att byta dom ?
Själv har jag hafe en REnault Scenic RX4 (den var 3 år gammal då)- funkade finfint: förutom att ena backspegelvärmen lade av, AC-fläkten stannade pga glapp då och då, 3-ans cylinder's tändspole blev översvämmad med vattned vid kraftiga regnfall, och lambdasondsladdarna hängde under bilen i en tunn tunn kabel (inget skydd där inte) fast dom höll iof. . .
/K

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt