Civil Militär

Fick en kommentar om hur värnplikten kan hjälpa till att ta rätt på och reda upp i oredan hos vissa personer, främst unga män.

Borde vi inte kanske utöka värnplikten istället för att dra ned på den ?

Inte nog med att det är bra med ett starkt försvar, speciellt nu när världen blir mer och mer orolig, terrorn sprider sig, Putin bröstar sig, och miljöförstöring och ev. klimathot kan komma att medföra en än mer instabil värld, även om det i första hand inte sker i vårt närområde !?

Dessutom kan man ta tag i unga människors liv, jag tycker att både tjejer och killar skall mönstra för övrigt. Se insatsen som en peng för ordning och undvikande av brottslighet, med alla dess kostnader, likväl som för försvaret i sig.

Sen har jag en lite radikal ide om att man mycket mer borde kombinera civila och militära funktioner. Dvs. i fredstid när man inte har så mycket nytta av militärer, så kan man åtminstonde på deltid få använda dessa resurser till mer samhällsnyttiga men relaterade saker i de fall det går !

Ett par exempel:
-Helikopterdivisioner/flygvapnet - kustbevakare - såklart !
-Sjukvårdare och support - självklart vård !
-Värnpliktiga - som sagt- en mycket uppfostrande och bra institution i sig där man kan utbilda i trafik, grundläggande ABC-sjukvård, träning/sport, städning, hemkunskap, friluftsliv osv osv
- Militärpolis => poliser med utökad utbildning
- Marinen - Tull- och kustbevakning.

Det finns förstås problem, speciellt med den miltära kulturen kontra civilt bruk. Men man kan ju iaf tänka sig att de dyraste militärerna, och den dyraste materielen som piloter och flygplan, sjöbefäl och fartyg osv kan återanvändas inom det civila, åtminstonde som stödfunktioner. Det är ju inte meningen att dess askall konkurrera med företagen om jobb, men de statliga utgifter som finns är ju onödigt att ta på flera ställen. Speciellt helikoptrar och flygplan som är väldigt dyra att drifta och utbilda folk till borde kunna utnyttjas än mer än idag - så får vi fler som kan användas även m,ilitärt istället för att lägga ned mer och mer, till den dag då det smäller och vi står som i början av 1900-talet helt bara och börjar upprusta alltför sent.

Historien i Sveriges fall har ju varit upprustning i fredstid, och nedrustning strax innan kristid - inte helt optimalt direkt...

Sedan finns det ju funktioner inom det militära som inte kan utnyttjas civilt direkt, tex all vapenträning - men i sammanhanget tror jag ändå att stora delar återvinning skulle ge en bra mycket mer balanserad budget.

/K

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt