Framtida ekonomi

Hittade en krönika i DN nyss.
Där Fredrik Reinfelt och Anders Borg hade föreläst i England om Europas och Sveriges framtida ekonomi.

Ett problem är ju att man ser en allt mer åldrande befolkning, där utbildningstiderna blir längre, folk skaffar barn senare osv.

Där påpekas det att, trots att Sverige ligger bra till, så måste vi få fart på integrationen av invandrare samt få ut unga i arbetslivet snabbare.

Det där med lärlingar lät som en bra ide tycker jag, särskilt om man gör det i samband med utbildningar, även på universitetsnivå. Mer samarbete mellan arbetsliv och universitet behövs. Mång arbetsgivare drar sig för att anställa nyutexaminerade av olika faktorere, kan man integrera ungdomar och fasa in dom i arbetslivet så tror jag det skulle hjälpa mycket.

När det gäller invandringen så måste vi sluta med "offeriseringen" (dvs. man kan ha varit offer i hemlandet, men här skall man välkommnas med de förmågor man har).

Kommer man hit så skall man få alla möjligheter till att arbeta, lagligt. Vi bör inte vara rädda för "våra" jobb - dels finns det så det räcker, och dels så borde vi ändå ha ett övertag eftersom vi känner kulturen och språket redan från början (och på arbetsmarknaden torde språk och kulturkännedom spela in, och lönedumpning skall självklart inte få förekomma, utan de vanliga reglerna skall gälla). Så välkomna invadrare och integrera så tidigt som möjligt, undvik grupperingar och utanförskap. Och framförallt behövs det en mycket mycket snabbare handläggning, om man har varit i Sverige i månader skall man inte helt plötsligt få reda på att man inte får stanna, just när man börjat ta till sig språk och seder osv

Har man papperen i ordning så borde det inte ta mer än dagar (?) och har man inga eller oordning i papperen så kan det förvisso tänkas ta längre tid, men då bör man också sprida det så att det inte "lönar" sig med oordning (dvs man skapr ett rykte om sig att kommer du till Sverige med papper så går det snabbt och i de flesta fall bra, är det oreda så tar det tid och blir många utvisningar), men även med utredningar om ursprungsland osv borde man kunna korta handläggningstiden (eller ?)

Varför inte ge alla som kommer åtminstonde ett tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd - dvs vi "bjussar" på de första månaderna direkt, men man får också ta sitt ansvar då. Sen skall det inte ta mer än ngn månad eller absolut högst två (kan jag tycka lite naivt som inte vet hur svåra utredningarna är iof) innan man får reda på om det blir permanent...

/K

Kommentarer

Tharand sa…
Intressant om universitet och arbetsliv...

Jag tror att anledningen till att arbetslivet är skeptiska till att anställa nyutexaminerade är att det är så stor skillnad mellan vilka utbildningar som ger en faktisk kompetens och mer är ett universitetskomplement till ABF/Medborgarskolan och liknande.

Jag tycker att universiteten måste bli mycket tydligare på vad olika utbildningar och kurser konkret betyder i arbetslivet och på arbetsmarknaden. Sedan tror jag att fler utbildningar skulle må bra av att erbjuda praktikplatser som en del av utbildningen när man läst ett par år. Detta skulle gynna både studenter och företag.
Klas sa…
Ja du kan nog ha rätt att en viss del beror på dessa oklarheter.

Här skulle det ju också löna sig med mer integration - företagen skulle engagera sig i, och få mer insikt i utbildningarna - och dessutom kunna påverka dessa.

För det mesta tror jag att om en utbildning inte är "verklighetsrelaterad" så är det för att skolan inte vet vad som efterfrågas (elelr så är dom totalt inkompetenta eller drivs av byråkratiska skäl - men det får vi väl hoppas att det inte är många som är :))

Så likväl att universiteten skall bli tydligar, så bör närigslivet också deklarera tydligare vad som efterfrågas...

/K

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt