Livscykelanalys av energikällor

Snubblade över ett dokument om LCA av utsläpp för olika elkällor.
Den har ett par år på på nacken, från 2005, men är likväl tillräckligt aktuell.

Det är vattenfall som analyserat bla. sina egna kraftverk, som till största delen består av Kärnkraft, Vattenkraft och vindkraft. Men dom har även tagit med andra källor som Kolkraft, oljekondens, kraftvärme mm

Här är några intressanta nedslag

Utsläpp av co2 per lev. kWh
Antal gram aktivt avfall per lev. kWh
Förbrukning av koppar per levererad kWh
Det finns ett antal intressanta punkter.
För det första kan man konstatera ngt som andra LCA också gjort, att beträffande co2 så ligger vattenkraft och kärnkraft bland de lägsta producenterna av denna växthusgas, inga överraskningar så långt.

När det gäller aktivt avfall så ligger, också rätt väntat, kärnkraften väldigt högt, men lite mer överraskande här är ju att solceller och kraftvärme sticker ut en hel del !

När det gäller koppar så är detta en av många metaller som är relativt sällsynt och dyr, därför är det i högsta grad intressant hur mycket som används av olika kraftslag. I denna graf ser vi att förutom reservkraften, som aldrig kommer bli en primärkälla troligtvis, så är det solceller, vindkraft följt av kärnkraft som behöver mest. Intressant är att solceller behöver drygt 4 ggr mer koppar per levererad kWh än kärnkraft, och vindkraft behöver nästan 3 ggr så mycket.

Om man bara tittar på jämförelserna ovan så står det rätt klart att vattenkraft är det bästa att satsa på, men det finns förstås lite fler aspekter än ovan visade och som god tvåa kommer faktiskt kärnkraten, man kan väl hoppas att förutom ekonomin så spelar andra faktorer också roll i politikernas beslut

Läs gärna rapporten om ni vill - länkar in den nedan

http://www.vattenfall.se/sv/file/LCAsvejun05pdf_11336920.pdf

/K

Kommentarer

Anonym sa…
Att kunna säga att vatten- och kärnkraft är "bäst" förutsätter att du hittar en vettig viktning mellan de tre olika miljöaspekterna som tas upp (d v s är det nån av aspekterna som har betydligt större och viktigare miljöpåverkan så måste det resultatet viktas upp), samt att det inte finns ytterligare viktiga aspekter som borde ingå.

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Elfordon 2