Kärnkraftskompetens i framtiden

I DN idag finns en ledare om kärnkraft från Fp.

Dom skriver att Sverige bör återta den position inom kärnkrafts- och energiindustrin som vi en gång hade innan den fatala omröstningen tog bort allt intresse för utbildningar och företagande inom branschen.

Med all respekt för omröstningen för 30 år sen, men dels var den felaktig eftersom det endast fanns "nej-alternativ" och dels så fördes den i skuggan av det kalla kriget, och kärnkraft = atomkraft var lika med kärnvapen - på något konstigt sätt !?

Ingen har väl försökt associera bensin och olja med napalm och eldkastare ?

Ja först kom den militära användningen, sedan började man intressera sig för den civila användningen av kärnkraft- men egentligen är kopplingen inte mkt starkare än så.
Och atomvapen är avskyvärda, på flera sätt. Men vi får inte låta vår rädsla för en felaktig användning av en fysikaliskt princip bromsa hela energidebatten.

Och en reaktor kan inte bli en bomb !
En modern Gen II eller tom Gen IV reaktor kan inte ens "smälla" som tex Tjernobyl, inte ens mha människors försumlighet, det handlar om fysikens lagar.

Sol, Vind och vatten som enda energikällor är en vacker dröm. Nu har vi drömt om den i 30 år, dags att vakna ?
Olja kommer vi inte kunna använda till transporter och uppvärmning om så lite som 20-30 år då den på allvar kan tänkas börja sina.

Vi måste använda alla andra rena energikällor för att möta denna nästa energikris, och vi har inte råd att undanta den mkt effektiva och rena kärnkraften.

Det finns två problem som vi måste lösa:
Bränsle och avfall. Även om kärnkraft,redan idag kräver relativt små mängder bränsle så är detta frågor vi måste ta ta tag i.
Redan finns en utarbetad plan för begravande av "kärnavfallet", jag tycker det vore rent slöseri.
Med en eller ett par FSB (Fast breeders) så kan vi köra det ett varv till, återvinning alltså, och få ned både volym och slutförvaringstider.

Bränslet då. Här tycker jag på allvar att vi bör börja utvinna bränsle i Sverige. Vi har mkt bra fyndigheter och med utvinningen (och kanske tom upparbetningen på sikt) på svensk mark så kan vi själva ställa krav på att miljön inte skall förstöras vid upptagandet och framförallt i urlakningen.

Är vi seriösa på området så kan vi kanske tom sponsra svenskt bränsle mha ngn miljöavgift så att utländska "vi skiter väl i allt utom vinsten" företag inte kan prisa vårt bränsle.
Detta gäller f.ö. all gruvnäring, även de vindkraftverk som byggs och solpaneler (även om jag är övertygad om att vi inte får ut ngn större skala av dessa) tillverkas av mineraler och metaller som bör brytas så miljövänligt som möjligt !

/K

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt