Planekonomi

Läste att Chavez i Venezuela nu vill förstatliga en matproducent eftersom dom inte håller sig till de prisregleringar han har infört.

Tidigare har han ju bla tvingat det stora oljebolaget PDVSA att köpa ventiler från det cooperativt/statligt ägda Inveval. Detta tvingades man till eftersom PDVSA hellre köpte billigare och bättre ventiler från utlandet, vilket gjorde så att Inveval inte hade någon kund !
Så nu är PDVSA's kostnader högre och dom har material av sämre kvalitet - och blir därför mindre lönsamt - är DET bra för landet ?

Vissa regleringar på en marknad kan mycket väl fungera - men det finns alltid en MARKNAD. Och försöker man styra marknaden med orimliga villkor så kommer folket att skapa en "svart" marknad. Det räcker inte med att man bara vill betala X - alla lever vi i en verklighet, finns det ett begränsat utbud och någon annan vill betala mer så är det ju så.
I viss mån kan man kanske styra marknaden med hjälp av gränser, men man kan ju inte bara bestämma priser rakt upp och ned !

Alltså - hur är det tänkt att sånt skall fungera !?

Resonemang:
Jag vill bara betala 3 kr för 1l mjölk - Nu bestämmer vi det !

Jaha, jasså - bönderna vill ha betalt för foder och utlägg till mjölkproduktionen - men bestäm att foder och sånt bara får kosta 2 kr per l mjölk så fixar vi ju det !?

Jasså - nehe - nu vill foderproducenterna veta hur dom skall kunna producera foder för så lite pengar - men då sänker vi väl deras priser på bensin till traktorerna då - sådär !

Jasså ville de utländska oljebolagen inte gå med på det - då får vi väl subventionera detta staligt då - bra så ??

Nähä - vad är det nu då ?
Klagar befolkningen på den extra skatten och att dom inte har råd med mjölken längre !?
Jaja - vi får väl sänka priset på mjölk igen då

- Ridå !

/K

Kommentarer

Anonym sa…
Kolla på filmen Zeitgeist (bägge delarna) som är gratis på internet (googla!), så kanske du får en annan uppfattning om Chavez...

Hans hat till USA är väldigt befogat, och jag tycker det är bra att han minskar amerikanska företags makt. Socialism är inte en lösning på problemen, men tror det är bättre för venezuelas befolkning än som det var på 90 talet innan Chavez.
Klas sa…
Jag har skummat igenom dom filmerna.
Zeigeist - 1an - var otorligt svår att ta till sig. Det var alldelses för många vilda konspirationsteoerier som jag inte alls köper !
I grunden skall man alltid, om man stöter på gradniosa konspirationsteorier, fråga sgi: Är det möjligt tat hålla ngt så stor hemligt ?

För varje person som är "invigd" ökar risken för avslöjande. Och i sådana teoreir som presenteras i Zeitgeist - well...

Däremot finsn det en hel del intressant i dessa filmer iaf - händelser och maktsfärer som samverkar genom gemensamma intressen snarare än en plan...

Oavsett vilket så finns det andra sätt att stå "emot Usa" än Chavez sätt...

/K

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Elfordon 2