Världens första plug-in hybrid i produktion

Var det Toyota sa du ?
Nej.
Kanske BMW - eller har Volvo smygsatsat ?

Nej - det är en BYD F3DM - från Kina...
Länk till artikel i DN

Att Kina blir först borde inte vara förvånande för oss - men som vanligt, särskilt i Sverige så ser vi världen genom en ganska trångsynt glugg...
Elmoppen är f.ö väldigt populär har jag förstått det i Peking - gratis laddning på arbetsplatsen borgar för låg driftkostnad för gemene man - kan sådant påverka valet av fordon tro ?

Bilpaketet på totalt max 28 miljarder i lånegaranti blev f.ö. antaget av riksdagen, trots stort gnäll från oppositionen. Dom vill egentligen att staten skall köpa loss Volvo och Saab som jag har förstått det (?)- och det vore ju bra - eller ? Såklart att svenska staten skulle klara att ställa om två förlusttyngda företag på bara ett par år när inte världens största bilföretag klarar det ?

Särskilt Saab är väl en framtida vinstmaskin- dom gick ju bara 16 Miljarder back mellan 2002-2007 ! Och på den tiden har inte heller GM direkt plöjt ner pengar i FoU.
Vill vi, svenska folket, pumpa in sådana pengar i en döende industri - är det inte bättre att satsa på en fågel fenix, och se till att arbetare och tjänstemän får hjälp till nya framtida jobb. Om man därtill lägger stimulans för utveckling av tex batteriteknik osv (där vi har en hel del bra grundforskning: se bla i en av kommentarerna till ett annat inlägg här på bloggen) så kanske vi kan få en industri som klarar att stå på egna ben inom ett par år ?

Jag utesluter inte att någon kan köpa Saab pv, eller resterna av Saab Pv - men inte bör det vara staten !!?

Som tur är finns det iaf politiker som lärt sig av historien och dessa råkar vara i majoritet just nu iaf...Men jag tycker förvisso att man skall analysera konsekvenserna av ett fall för Saab, och kanske t.o.m. Volvo, så att man lättare kan bemöta det. Att ta våra pensionspengar och slänga efter döende företag är dock inte ett bemötande, bara ett förnekande...

/K

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt