Nej till utbyggnad av Vojmån

Det blev ett nej till slut till utbyggnaden av ett vattenkraftverk i Vojmån

För en utbyggnad stod fler jobbtillfällen och ett ekonomiskt uppsving i bygden under de 5-6 år som utbyggnaden skulle vara iaf.
Mot stod turistnäringen samt bevarandet av en naturresurs.

Jag kan nog tycka att man som Vojmå-bo (krångligt ord) röstade rätt. De jobb som skulle skapats under uppbyggnaden skulle troligen i många fall gått till folk som flyttar in - som iof förviss oskulle dra med sig konjukturen uppåt mha kringjobb (butiker, mat, boende osv) - men efter utbyggnaden så skulle troligen bara en handfull jobb, max, vara kvar för drift, skötsel och övervakning. Troligen inte många fler än de som skulel försvinna från turistnäringen invid ån ?

MEN

Samtidigt säger vi nej till utbyggd kärnkraft. Olja och kol är inga alternativ. Och vind och sol tar inte tillräckligt stora andelar. Vart skall vi få vår energi ifrån i Sverige ??

Jag tycker ännu mer nu att det är dags att tina upp fissionskraften. Bygg moderna säkra nya kraftverk, på ställen där inte lika stora naturvärden hotas, varför inte satsa på forskning och försök av utbyggnad av tex pebblekraftverk ?


/K

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt