Kallt i Sverige

Idag är det den 4e Februari 2012 och ganska kallt (-15 i Stockholm, under -10 i Gävle samt -10 i Malmö).
Nu är årets vinter långt ifrån lika kall som förra året, men ändå.

Kärnkraften går på sparlåga, även om reaktorerna både i Forsmark och Oskarshamn börjar tas i drift (F3 skall upp under Lördagen).

Under tiden får vi förlita oss till vattenkraften, där magasinen tack och lov är rätt fyllda. Och vindkraften. Solkraft finns det dels inte mkt installerat, och dessutom ger den inte så stort effekttillskott på våra breddgrader mitt i vintern.

Vinkraften ger idag 286 MW totalt i Hela Sverige (http://www.vindstat.nu/).
Eller lika mycket som en tredjedels kärnreaktor !

Jag förstår att en del människor är rädda för Kärnkraften. Jag har mindre förståelse för att man föredrar kolkraft (som vid normal drift dödar 20-100 människor per TWH). Men jag har väldigt lite förståelse för dom som tror att vindkraften kommer att låta oss avveckla kärnkraften, inte importera kolkraft och ändå tillgodose vårt energibehov. Detta helst utan att 10-dubbla elpriset?

Även om vi skulle spara så mycket som 20% av det vi förbrukar (och detta utan att fördyra byggandet av hus nämnvärt, och utan att minska svensk industris konkurrenssituation) så kommer inte ens att peppra varenda kuststräcka med vindkraftverk räcka till - för att inte tala om hur dyrt det skulle bli !

Och då har jag ännu inte nämnt att vi dessutom gärna ser att vi avvecklar vår fossilförbränning, och drar över en hel del trafik till elektriska fordon. Och man får väl hoppas att fler ställer bilen, men även med en neddragning av privatbilismen (och motsvarande upptrappning av pendeltåg, elbussar tex) så måste vi även elektrifiera den tunga trafiken - vart skall den energin tas ifrån !?

Nej, det är hög tid att investera i utveckling av nya reaktorer. Mer driftsäkra, högre säkerhet, bättre utnyttjande av bränslet och så småningom en transition till Gen 4-verk.

/K

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Elfordon 2