Snabbspårväg över flera kontinenter

Nyligen annonserade Kina att dom vill leda ett projekt att bygga snabbspårvägar mellan Beijing och flera andra världsstäder som Singapore, Moskva, London och storstäder i Indien, Burma mfl


Men mer överraskande än så så annonserades att man vill öppna linjen 2025 - alltså inom 15 år - och vissa sträckor redan inom 10 år.

Och idén i sig är kul, innovativ och visar återigen vart det nya världsekonomiska centrumet ligger eller kommer ligga inom en mkt snar framtid.

Dessutom visar det sig att det inte bara är ord.
Redan idag har, förutom nationella linjer inom Kina, ett antal spadtag redan tagits.

Bland annat så ligger man i förhandlingar med 17 länder för närvarande. Man har också påbörjat byggandet in i Burma. Dessutom har man prospekterat och mätt ut/kartlagt linjens sträckning i Europa - det verkar som om detta projekt verkligen kan bli av.

Jag tror det är jättebra för alla, både direkt och indirekt inblandade. Och kostnaderna är förvisso mkt stora, men dels har man annonserat att fattiga länder kan få bidra med råmaterial och arbetare snarare än pengar, och dels innebär en optimistiskt satsning frammåt i de flesta fall ett uppsving för regionerna -titta bara på hur järnvägen i Nordamerika och Europa för ett par sekel sen skapade jobb och välfärd där den drog fram - iaf i många många år...

/K

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Livscykelanalys av energikällor

Kärnkraftsdebatt