Hållbar utveckling

Jag skriver här in en längre utläggning om koldioixutsläpp vs helhetsgreppet som jag påbörjade i en bloggkommentar.

Det snackas mycket om vad vi skall göra för att få ned koldioixutsläppen.

Vi kanske snarare skall försöka skaffa oss ett hållbart leverene rent allmänt, och förbereda oss i än högre grad för ett varierande klimat, inte BARA satsa på att till varje pris få ned våra utsläpp av växthusgaser?

Jag tycker att en debatt om huruvida människan släpper ut växthusgaser och OM detta påverkar miljön/klimatet inte är relevant. Det har vi känt till länge - och jag ser inte många som debatterar detta.

Frågan är hur mycket påverkan vi har, och om denna påverkan överstiger de naturliga systemen/cyklerna så mycket att dom slås ut. Mest troligt (det är ju fasen att man skall behöva tjata om detta steg 1 hela tiden ;)) är väl att naturlig och antropogen påverkan samverkar. Och att människans åverkan gör klimatet mer oförutsägbart och ömsom förstärker ömsom försvagar naturliga växlingar.

IPCC's scenarier blir mer och mer avlägsna - det är lite tidigt än, men det ser ut som om de första modellerna inte var så korrekta. Inte minst verkar det som om uppvärmningen blir rejält olika på olika delar av klotet, och då uppkommer ju också frågan om hur detta påverkar väder och vind (och klimat).

Ju mer jag läser och debatterar ämnet ju mer övertygad blir jag om att "växthusdebatten" kommer att tyna bort och att det istället kommer handla om den genrella samverkan med naturen som vi måste ha. Vi är 6.5 Mdr människor och fortfarande återvinner vi inte åtminstonde 95% av allt vi tillverkar/utnyttjar !?! På lång sikt ur ett mänskligt perspektiv: Hur kan en soptipp vara hållbar ? Inte ens naturen klarar att bryta ned en soptipp till nyttiga beståndsdelar på mindre än 100-tals kanske 1000-tals år. En viss mängd överblivet material kanske vi får acceptera, men inte de mängder vi har idag.
Och det gäller även energiproduktion - inklusive koldioixutsläpp. Vi är så många nu, och måste utnyttja våra naturresurser såpass smart (och svårare blir det hela tiden) så man måste tänka flera steg frammåt. Vi kan inte gräva upp saker ur jorden, använda materialet och sedan "slänga " det. Vi måste återanvända det.

Jag tror vi skall ta en titt i historien. På hur naturfolk och våra förfäder använde sina resurser. Ta ett exempel som om dom fällde ett byte i skogen - i princip allt gick åt. Det blev mat, kläder, snören, lim - you name it! Vi skulle bara ta de finaste bitarna och lämna resten på marken?! Det är nog slut med det snart tror jag, och jag tror också det kommer naturligt. OM det tex blir så svårt att hitta olja att man inte har råd att bränna den helt enkelt - ja då kommer det alternativ. Samma sak med metaller etc

Drömmen vore väl en "smedja" - där man häller in avfall - och ut kommer användbara råämnen samt energi.

Faktum är att jag såg på ett program på Discovery science, att det finns en sådan anläggning i New Jersey. Bara på prov än så länge - men där man med hjälp av s.k. plasmabrännare (länk), får avfallet att dela upp sig i olika gaser - som man sedan kan separera och ta om hand om. Till på köpet för man genom förbränningen av en del av gaserna ut energi - så allt som krävs är att man tillför lite energi till uppstarten - sen är anläggningen självförsörjande och levererar tom ett litet överskott av energi. I slutet kommer det ytterst lite rester ut

Skall bli spännande att se vart den tekniken kommer ta oss.
Själv tror jag att vi, förhoppningsvis inom min livstid, kan få se s.k. "foundrys" - smedjor där man stoppar in råmaterial - och sedan kan få ut olika produkter (som en hi-tech skrivare ungefär). Dessa kräver nano-teknologi - men där är vi på väg...

Tänka att om 30-40 år sitta vid datorn och bokstavligen ladda ned en ny mobiltelefon till exempel :)

/K

Kommentarer

Din vän sa…
Eftersom du är engagerad i frågan om koldioxid-utsläpp rekommenderar jag Stefan Fölsters bok "Farväl till världsundergången". Han har intressanta tankar kring det: Jag var med på en pressträff och bloggade om boken:
http://kulturbloggen.com/?p=1881
Klas sa…
Tack för tipset!
Jag skall nog läsa den. Den verkar iof ligga väldigt i linje med vad jag tycker, så iof kan den nog vara bra pga det - å andra sidan blir det ju inte direkt en annan infallsvinkel :)
Men det lär jag väl upptäcka iof :)

/K

Populära inlägg i den här bloggen

Volkswagen Passat Alltrack vs Golf Alltrack

Kostnader för elkraftsproduktion

Dödstalen i trafiken